Sétálómeditáció

2024.02.15

Amikor kihívásokkal, nehézségekkel vagy traumákkal nézünk szembe, talán vigasztaló tud lenni a tudat, az a kitágult aspektus, hogy a világegyetem folyamatai emberi elmével fel nem fogható mértékű ritmusban áramolnak, és ennek mi is a részei vagyunk. Ahelyett, hogy emberi nézőpontból érthető okok miatt beszűkülten, szorongásokkal és félelemmel telve, nyugtalanul várnánk a bizonytalannak látszó jövőt, lecsüggesztett fejjel baktassunk tovább, túlélő üzemmódban, érdemes esélyt adni egy tágabb nézőpontnak. Az elménket, mint egy mókuskereket, a saját tehetetlenségénél fogva hajtják ugyanazok a gondolatok, látszólag megállítatlanul. Ezért fontosak azok a mentális gyakorlatok, koncentrációk, meditációk, amelyek azt célozzák, hogy tudatosan megvizsgáljuk az elménkben átsuhanó gondolatok irányát, tartalmát, anélkül, hogy azok a figyelmünket és energiáinkat magukkal ragadnák. Erre egy nagyszerű lehetőség maga az egyszerű séta.

A sétában a lépteink ismétlődő, egyenletes ritmusára való összpontosítás, ahogyan összeköti a lábunk alatti földet az énünkkel, segít lecsillapítani az elme  gondolatáramát. Különösen erőteljessé válhat ez a gyakorlás, ha a természetben, vagy valamilyen spirituális szempontból fontos helyen teszed ezt a sétát. Teljes tudatosságban a jelenről és a jelenben átélt tapasztalataidról.

A séta enyhíti a szorongást, a depressziót, a stressz hatásait, növeli az energia szintet, gyógyít és regenerál fizikailag és mentálisan egyaránt. A természetben az erdőben való séta közben szinte átmosódik az energetikai rendszerünk a friss levegővel, a természet regeneráló, megújító energiáival, így könnyedebben eltávolodhatunk a hétköznapok beszippantó, nyomasztó feszültségeitől, küzdelmeitől. Az önmagunkhoz való kapcsolódás mélyebb szintjét élhetjük át. 

Az "erdőfürdőzés" a japán sinrin joku gyakorlatával kapcsolatos kutatás kimutatta, hogy az erdőben a fák között töltött idő megemeli az életenergiánk, életerőnk szintjét (csi vagy prána néven is említik). Ez az energia áthatja az egész Univerzumot, és minden egyes lélegzetvételünket. A természetben kirobbanó mennyiségben van jelen, és erőteljesen aktiválódik bennünk, ha itt teszünk egy sétát. Ahogyan a meditáció közben is emelkedik az életerő szintje, úgy a természetjárásban is ez történik, így a túrák, kirándulások, az erdőjárás  a meditáció egy-egy formáját képviselik.

Hogyan működik a sétálómeditáció?

- a hagyományos sétáló meditációt lassan, mezítláb, földre irányuló tekintettel végezzük;

- a karjaink szabadon vagy elöl-hátul összefonva vannak a testünk mellett;

- bizonyos számú lépést teszünk egy meghatározott ösvényen miközben a lépést és a légzést összehangoljuk;

- teljes testtudatosságban és teljes légzéstudatosságban vagyunk és haladunk;

- az út végén megállunk, majd visszafordulunk és ugyanannyi lépést teszünk visszafelé légzésszinkronnal;

- a kiindulópontra visszatérve ismét megállunk, majd újra visszasétálunk az ösvényen, és így tovább;

- a sétálómeditáció során a figyelmünket a talpak és a talaj közötti kapcsolatra összpontosítjuk, tudatosítva azokat az érzeteket, amelyek itt keletkeznek a séta során; 

- mint minden meditációban, az elménknek adunk egy fókuszpontot, amire összpontosíthat, és amelyre mindig visszaterelhető, ha elkalandoznának a gondolataink;

- ezzel a gyakorlattal megtapasztalhatod, hogy nem vagy azonos az elmével, ráláthatsz, szemlélheted a működését;

Ha kevés időd van, ezeket a sétákat beépítheted a napi rutinodba is, alkalmazhatod, ha épp hazafelé tartasz, ebédszünetben vagy az edzőterem felé haladva, ekkor összpontosíts a cipődön keresztül érkező érzetekre. Számolj és lélegezz teljes tudatossággal, koncentráltsággal.

Később a sétákba más meditációs objektumokat is tehetsz, elmélyítheted a benső folyamataidat, utazásodat, ezek a meditációk segítségedre lehetnek egy-egy nehéz érzés kioldásában, mint a bánat, a félelem, a fájdalom vagy a düh. A lényeg, hogy önmagadra figyelve, saját ritmusodban haladj befelé, az érzelmi gyógyulás felé az együttérzés, az elengedés, a megbocsátás, a hála érzéseinek felébresztésével és kiterjesztésével.


Felh.irodalom: Danielle North Sétálómeditációk, HVG Kiadó Zrt. 2023.

A sétálómeditációk során elért békét emeld be a mindennapjaidba. Jótékony hatással lesz a munkádra, kapcsolataidra, a gyermeknevelési stílusodra. Az a békés hely, amire a meditációd során rátalálsz, folyamatosan veled lesz, és állandóan kapcsolódsz majd hozzá.
Danielle Roth