Peter Hess® hangmasszázs, hangtál terápia

A hangtálak hangja megérinti a legbensőnket, megrezegteti a lelkünket. A hang oldja a feszültségeket, mobilizálja az öngyógyító erőket, és alkotó energiákat szabadít fel.

Peter Hess


A hangok világa, az ének, a zene, a muzsika átszőtte az életemet. A hangtálak csodálatos ellazító, terápiás hatását többek között a Narada Akadémia képzésein is tapasztaltam, Dr. Bakos Judit Eszter tolmácsolásában a jóga relaxáció és jóga nidra gyakorlások során. Jótékony, varázslatos hatásuk megerősített abban, hogy mélyebben megismerjem, megtanuljam a hangtál terápia alapjait, a hangmasszázst, és segítségül hívjam az önmagammal, családommal, barátaimmal való kapcsolódásban, valamint szerettem volna beépíteni ezt a tudást a jógaóráimba is. Ezzel a motivációval kezdtem el tanulni a Peter Hess® hangmasszázst Radnai Zsuzsannánál a magyarországi Peter Hess Akadémián. https://hangmasszazs.hu/Hangmasszorjeink/

A Peter Hess® hangmasszázsról

A Peter Hess® hangtálakkal történő hangmasszázs, olyan holisztikus szemléletű, egészségtámogató módszer, melynek alapjául azok az ősi felismerések szolgálnak, melyeket már több, mint 5000 évvel ezelőtt alkalmaztak a keleti gyógyító tevékenységekben, annak érdekében, hogy helyreállítsák a test, a lélek és a szellem harmóniáját. A módszert kidolgozó Peter Hess német mérnök több kutatóutat tett Nepálban, Tibetben és Indiában, ahol tanulmányozta a hagyományos keleti zene emberi szervezetre és lélekre kifejtett hatását, a hangtálakkal végzett alternatív gyógymódokat. A kutatásai, gyakorlatai alapján fejlesztette ki azt a Hangmasszázs Terápiát, amely a nyugati kultúrában szocializálódott emberek igényeihez igazodik, és amely hozzásegít a test energiamezejében keletkezett zavarok helyreállításához, valamint támogatja az immunrendszer működését.

Mi történik testünkben a hangtálakkal végzett kezelés alatt?

A védikus tanítások szerint az Univerzum minden részét áthatja a teremtés első mozzanata, az isteni OM kiáradása, a Teremtő hangja, az a rezgési energia, amely teljes egészében áthatja a megnyilvánult világegyetemet, mint egy intelligens energiaóceán. A kvantumfizika is bebizonyította, hogy az egész világegyetem rezeg (Nada Brahma - "a világ hang, a világ rezgés") és minden létező egyedi frekvenciájú rezgést kelt. Ebben a rezgési energiában teremtődik és kapcsolódik össze minden lény. Az emberi szervezet testi, lelki, szellemi egysége, a tudata folyamatosan energiaáramlásban van a külvilág rezdüléseivel. Az óind bölcselet szerint minden, ami valaha megtörtént velünk, annak energia lenyomata az auránkban, a bennünket körülvevő energia mezőben megtalálható. A keleti holisztikus gyógyítói hozzáállás szerint, ezeknek az energia mintázatoknak, lenyomatoknak a harmonizálásával megteremthetjük a komplex szervezet optimális működését, végső soron újra- ill. összehangolódhatunk az Univerzumot átható isteni rezonanciával, renddel. Ehhez az egyik legősibb és leginkább kedvelt hangterápiás eszköz a hangtál.

A hangmasszázs során a tibeti hangtálak által keltett finom hangok fizikai hatást gyakorolnak az egész szervezetünkre, amely szerkezetéből adódóan - lévén a sejtjeink, szöveteink közel háromnegyede víz - kiválóan továbbítja a hanghullámokat. (lsd. még Masaru Emoto A víz rejtett bölcsessége c. könyvét a víz információ felvevő szerepéről.) A hanghullámok a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, így rezgésként szétterjedve eljutnak a testünk összes sejtjéig, szövetéig, a szervekig, a szervrendszerekig. Vagyis a rezgések a fizikai testünk, és az energetikai rendszerünk egészét átjárják, gyógyító energiájukkal feloldják a fizikai/energetikai blokkokat, nyugtatják az elme gondolathullámait, harmonizálják, hangolják a szervezetünket, segítik az elengedést.

Miért fontos ez a finom oldás? Ahogyan Dr. Buda László fogalmazza meg a Mit üzen a tested? című könyvében, testünk energetikai rendszerében tárolódik életünk minden eseményének emléke, mint valami hologram jellegű forma. Mások sejtemlékezetként hivatkoznak erre a jelenségre. "Valószínű, hogy személyes holografikus emléktárunk kiemelten kezeli az összes olyan időszak lenyomatát, amikor valami rendkívüli történt velünk. Érzelmi megrázkódtatások, traumák energiakörei rezegnek, vibrálnak rendszerünkben, melyek hajdani eseményekhez, hiányokhoz, sérülésekhez, fájdalmakhoz kötődnek. Ezeknek a rendezetlen, diszharmonikus mintáknak az elsimítása a tapasztalatok szerint egész rendszerünket gyógyítja, függetlenül attól, hogy az észlelt időtengelyünk mely pontján keletkezett." (Buda, 2013. 236.o.)

A hangmasszázs során a hangtálak finom, felhangokban gazdag hangjai kellemes, ellazult, relaxált állapotba juttathatják a résztvevőt, amely jótékonyan hat a testi és szellemi működésünkre. A hangtálak egyedi sajátossága más lazító technikákkal szemben, hogy két csatornán, a fülön és a bőrön át, az auditív és taktilis ingerek eljutnak az idegrendszerbe, szétáramolva a testben. Ezáltal az agyban változik az ingerületátvivő anyagok minősége és mennyisége, a készenléti vagy stressz állapotra reagáló dopamin termelés csökken, a boldogság, béke, nyugalom érzését szétárasztó serotonin szintje nő a szervezetben, így megtörténhet az elengedés, a teljes lazítás.

A hangtál kezelés segíti a sejtek regenerációját, nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, támogatja a jobb alvást, csillapítja a fájdalmat. Ismételt kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javulnak bizonyos kognitív képességeink: a figyelem, a koncentráció, nő a kreativitás és az általános kiegyensúlyozottság szintje. A lelki életre is pozitív hatást gyakorol, hiszen az átható rezgésekre történő tudatos figyelem, finomabbá teszi az önérzékelést, segíti a belső figyelő, a tanú állapot mélyülését.

Hogyan történik a Peter Hess® hangtálakkal történő hangmasszázs?

A hangmasszázshoz a résztvevő kényelmes ruhában elhelyezkedik a földön (vagy kezelőágyon) kialakított fekhelyen. A kezelés során, meghatározott menetet követve, a test egyes pontjaira, a csakráknak megfelelően, különböző méretű tálakat helyezünk, amelyeket lágyan megütünk.

A hangtálak rezgései a testfelülettel érintkezve bejutnak a szervezetbe és koncentrikus körök formájában - mint amikor egy tóba követ dobunk - végigáramlanak rajta. Amennyiben a test blokkmentes, akkor a rezgések akadálytalanul haladnak át rajta, és azonnal érzékelhetők, így a résztvevő a folyamatos hang és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazul. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, a harmóniát, erősítik a szervezet öngyógyító képességét.

A Peter Hess® hangmasszázs, hangterápia hatásai:

 • Stressz okozta feszült állapotok oldódása;
 • Légzés javulása, elmélyülése;
 • Immunrendszer felerősödése, öngyógyító folyamatok beindulása;
 • Energiablokkok oldódása - harmonizál, regenerál és vitalizál;
 • Nyak, váll, hát, deréktáji izomfájdalmak enyhülése, megszűnése;
 • Fejfájás, alvászavarok elmúlása;
 • Emésztési szabályozás, alhasi görcsök oldódása;
 • Keringési zavar, magas vérnyomás helyreállítása;
 • Tanulási nehézség, koncentráció, motiváció javulása;
 • Viselkedés harmonizálása;

A hangmasszázs már kisgyermekkortól ajánlható. Gyermekeknél speciális formában, rövidebb ideig alkalmazva (ált. 15-20 perc), mint a felnőtt kezeléseket. A hangmasszázs a gyermek korához, lelkiállapotához igazított. A Peter Hess® hangmasszőrök tapasztalatai alapján elmondható, hogy a hangtálak segítségével a gyermekek játékosan felfedezhetik magukat, az élményszerűen érzékelés könnyedebbé, derűsebbé, nyitottabbá teszi őket, segíti a stressz oldást, a feszültség levezetést. A fejlesztőpedagógiai módszerek kiegészítő kezeléseként, hosszú távon jó eredményeket érhetünk el a gyermekekkel a tanulási nehézségek leküzdése, a magatartás-problémák enyhítése esetén.

Ellenjavallt a hangmasszázs:

 • szívritmus problémák (pl. pacemaker) esetén;
 • epilepsziás megbetegedés esetén;
 • akut migrénes fejfájás esetén;
 • diagnosztizált daganatos megbetegedések esetén - csak kezelőorvos engedélyével;
 • alkoholos befolyásoltság vagy tudatmódosító szer hatása alatt;
 • zavart realitásérzékkel kapcsolatos megbetegedés esetén (pl. kényszerképzetek, pszichotikus állapotok, súlyos depresszió);
 • akut, lázas, gyulladásos állapotban;
 • a műtét utáni 6 hétben;
 • fertőző betegség esetén;
 • a várandósság első trimeszterében;

Beültetett fém protézis, műtéti hegek, törések esetén javasolt a kezelő előzetes tájékoztatása.

A hangmasszázs a lazítást szolgálja - nem helyettesíthet semmilyen orvosi vagy terápiás kezelést. Orvossal/ terapeutával egyeztetve, a különböző terápiás kezeléseket kísérve, ill. támogatva alkalmazható a Peter Hess® hangmasszázs.

forrás: https://hangmasszazs.hu; Buda László (2013) Mit üzen a tested? Gyógyító kommunikáció belső világoddal, Kulcslyuk Kiadó


Mitől terápiás tálak a Peter Hess® tálak? Mi bennük a különleges?

Peter Hess® hangtálait folyamatosan, a terápiás tapasztalatokat felhasználva fejlesztik már 30 éve. A tálakat a mai napig is Tibetben gyártják, és nagyon komoly minőségi elvárásoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a Peter Hess® védjegyet megkaphassák. Mivel a tálak a testre kerülnek ezért fontos, hogy tiszta hangzásúak, minőségi ötvözetek legyenek.

A Peter Hess® tálak a védikus hagyományokra épülő ősi recept alapján készülnek, kiváló minőségű bronzból készülnek, amit tradicionális módon további fémekkel dúsítanak. A védikus hagyományok szerint a Naprendszer bolygóihoz egy-egy fém társítható, amely az adott bolygó rezgését, a hozzá tartozó belső renddel együtt szimbolizálja. A bolygók egyéni rezgése (hangja) és rendszeren belüli mozgása együtt jelképezik a Naprendszerünk és az univerzum harmonikus rendjét. A Peter Hess® tálak 12-féle fémből készülnek, ahol a 7 a Naprendszer bolygóihoz tartozó fémhez arany (Nap), ezüst (Hold), higany (Merkúr), vörösréz (Vénusz), vas (Mars), ón (Jupiter), ólom (Szaturnusz) még további öt fémet tesznek. Ezek a: cink (amely feszült állapotok ellen hat), meteorfém (amely fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (ízületi gyulladások ellen), és pirit (amely a tüdőt erősíti). Ehhez az ötvözethez teszik még egy régi hangtál darabját is, mint az ősi tudás szimbolikus hordozóját. Néhány fém, pl. a higany, vagy az ólom, homeopátiás potenciálban kerülnek az ötvözetbe, ahogy ez az ayurvédikus gyógyító tudásnak megfelel. A tálak speciális kovácsolási technikával készülnek el, amelyben az ütések sorrendje és ritmusa is fontos. A kb. 2 kg-os medence tál elkészítéséhez több mint 30 munkaóra szükséges, miközben a gyártási folyamatban egyszerre 4-6 hangtálkovács vesz részt.

A Peter Hess®tálak olyan tiszta minőséget képviselnek, hogy szabadon használhatóak gyermekek kezeléséhez, valamint olyan víz hangolására is, amelyet később szeretnének elfogyasztani.

A hangtálak rezgéseikkel az egész testet és teret áthatják: a hallható hangjuk és a testünkben érzékelhető finom rezgéseik ősi tapasztalatokat ébreszthetnek bennünk , amely hasonlítható ahhoz, amikor a földdel, a természettel, az elemekkel, vagyis legalapvetőbb összetevőinkkel kerülünk kapcsolatba. Így újra kapcsolódhatunk ahhoz a mély, ősi egységélményhez, melyben legtöbbünknek már ritkán van részünk, és amelyet a leggyakrabban a természetben elmerülve élhetünk át.

forrás: https://hangmasszazs.hu

Az egyéni kezelésen túl...

Páros hangmasszázs és hangfürdő

Lehetőség van, hogy a pároddal, gyermekeddel, szüleiddel, vagy barátoddal ketten vegyetek részt a hangterápiában, amelyben a hangmasszázs és hangfürdő az igényeitekhez van igazítva: legyen az a kapcsolat megerősítése, valamilyen kapcsolati oldás, elengedés, újraközeledés. Ebben a formában az egymásra hangolódás, a közösen megélt élmény segíti a feszültségek feloldását, a harmónia elérését, a mélyebb, intimebb, szeretettelibb kapcsolódást.

Gyermek hangmasszázs és hangfürdő

A hangmasszázs már kisgyermekkortól ajánlható. Gyermekeknél speciális formában, rövidebb ideig alkalmazva (ált. 15-20 perc), mint a felnőtt kezeléseket. A hangmasszázs a gyermek korához, lelkiállapotához igazított. A kezelés hatására a gyermekek nyugodtabbá, felszabadultabbá válnak. A hangtálazás támogatja, a könnyebb, hatékonyabb tanulást, javulhatnak az iskolai eredmények, a családi- és társas kapcsolatok.

Vezetett relaxáció és hangfürdő csoportoknak

A vezetett relaxáció és a hangtálak támogatásával a nyugalom, a béke és a derű állapota gyorsan elérhető, ezáltal egy kb. 30-40 perces hangtálas relaxáció, annyi stresszt vezet le, mint 3-4 órányi alvás.  A pihenés, a kikapcsolódás és feltöltődés után megújult erőkkel tudunk ismét helytállni a szerepeinkben, vagy éppen a munkahelyünkön.

Egyre több helyen alkalmazzák már munkahelyeken is a hangtál terápiát, mint egy könnyen és gyorsan elérhető eszközt arra, hogy az energiáinkat megújítsuk, feltöltődjünk, egy kicsit kiszakadjunk a mindennapok rohanó világából. Az önmagunkba visszahúzódás segíti azt, hogy a szellemi, testi, és érzelmi életünk harmonikusabbá váljon. A hangmasszázs hatására csökken a munkahelyi stressz szintje, a kimerültség, az álmatlanság, a dekoncentráltság, a fáradékonyság. Hatékonyan használható a kiégés megelőzésére.


Hogy a hét végén ellazulhass... a hangmasszázs, hangfürdő, hangterápiás foglalkozások szombati bejelentkezéssel is elérhetőek: +36 30 557 1763

fotó: Ferenc Orsós https://www.facebook.com/fsnicki1