A nyugalom

2024.01.25

A nyugalom olyan létállapot amelyben harmóniát, rendezettséget, egyensúlyt érhetünk el magunkban, az elménkben és a fiziológiai állapotunkban, a stresszhelyzetek ellenére is.

A nyugalom ellentéte nem az izgalom, hanem a stressz, amely komoly mértékben képes károsítani az egészségünket.
Tartós stressz esetén, magas a testünkben a kortizol vagy az ún. stresszhormon szint, amely fokozott készenléti állapotot generál a testünk fiziológiájában: növeli a keringési rendszer teljesítményét, fokozott munkára késztetve a szívet, emeli a pulzust, a vérnyomást. Ugyanakkor fokozott ingerlékenységet okoz az idegrendszerben és gyengíti a immunrendszerünket.
A hosszú ideig fennálló stressz számos fizikai és pszichológiai betegséghez vezethet: az álmatlanságtól kezdve , a szív- és érrendszeri problémákon át a szorongásig és a depresszióig.

A nyugalomban képesek vagyunk arra, hogy ne reagáljunk heves szorongással, dühvel, félelemérzettel a problémákra. A reaktív programjainkból, mintáinkból ki tudunk lépni. A testünk és az elménk összhangban van a környezetünkkel: átgondoltabban, higgadtabban, hatékonyabban, kreatívabban tudunk reagálni a kihívásokra.

A stresszel kapcsolatos problémák többségét hatékonyan kezelhetjük érzelmi agytornával, kognitív viselkedésterápiával, mindfullness alapú stresszcsökkentéssel, a jóga komplex eszköztárával, a különböző relaxációkkal, meditációkkal.
Amennyiben az érzelmi hullámzások állandósulnak vagy kihatnak a mindennapok helyzeteire, a kapcsolatainkra, a munkánk végzésére, érdemes mentálhigiénés szakembert, terapeutát, pszichológust felkeresni, és segítséget kérni.